O Bez násilí

Jmenuji se Juda Kaleta a už nějaký pátek učím český jazyk a dějepis.1 S myšlenkou obnovení2 nebo založení nějakého místa, kam bych si mohl odkládat myšlenky týkající vzdělávání, výchovy a souvislostí s křesťanstvím, si hraju už delší dobu. Trošku více jsem se o tom rozepsal v prvním článku.

Celý cíl webu Bez násilí je ale trošku větší.

Tvoříme komunitu

Pokud člověk uvažuje sám, má tendenci se plést – zkrátka se přesvědčí o tom, čemu chce věřit.3 Proto mi nejde o to napsat pár článků, u kterých si třeba řeknete „Hm, zajímavý…“ a tím to skončí. Cílem je rozproudit diskuzi, polemiku, ve které argumenty budou lítat na obě strany a všichni odejdeme s malinko těžkou hlavou, ale ve výsledku moudřejší.

Pokud se chcete stát součástí této komunity, která přemýšlí o tom, jak skloubit svobodu ve vzdělávání, respektující přístup a křesťanství, zvažte investici pár korun a staňte se pravidelným přispěvatelem.4

Bez násilí is a reader-supported publication. To receive new posts and support my work, consider becoming a free or paid subscriber.

I pokud nic platit nechcete (to vám nevyčítám, nevím, jestli bych k tomu přesvědčil sám sebe 😀), ale téma vás zajímá, doporučuji zadat svůj mail – přijde vám pak upozornění na každý nový článek.

Pár poznámek (pod čarou)

  • Už z tohoto textu jste si mohli všimnout, že mám rád poznámky pod čarou.5 Souvisí to i s filosofií tohoto webu a přístupem k publikování – ač si o svých názorech samozřejmě myslím, že jsou ty nejlepší pod sluncem 😉, bez podložení něčím dalším jsou jen plácnutí do vody.

    Všechny články se proto budu snažit poctivě ozdrojovat, uvádět podklady svých názorů, dávat odkazy na studie a odborníky.6 Pokud to někde neudělám, chtějte to po mně.
    Některé může rozčilovat neustálé sjíždění až dolů k poznámkám. Pokud blog čtete ve webové prohlížeči (tedy ne v mailu), měl by vám fungovat následující trik: když kliknete na číslo poznámky v textu, hodí vás to rovnou na ni, a pokud kliknete na číslo u poznámky, hodí vás to zase do textu.

  • To, co napíšu, si po sobě nečtu. Může se zdát, že jsem ve vztahu k pravopisu trochu anarchista (to nepopírám), ale je za tím pragmatická úvaha – těch pár překlepů, hrubek7 a nesrozumitelných formulací mi nestojí za to, abych se ubíjel a trávil psaním 2x tolik času. Věřím, že to rozdýcháte. Když na něco narazíte a bude vás to hodně štvát, klidně mi napište – opravím to. Stejně tak když vám něco bude připadat nesrozumitelné – tomu se stejně nedá vyhnout. A je to dobře, protože jinak by čtenář zlenivěl.

1

A řadu dalších předmětů – třeba informatiku. V současnosti na základní škole Brána v Nové Pace a na Mistrovské střední.

2

Starší blog ještě stále najdete zde.

3

Na téma přemýšlení a omylů, které v něm pácháme a proč se to vlastně děje, doporučuji trošku náročnější knihu MERCIER a SPERBER, Záhada rozumu, 2019. Odtud čerpám i přesvědčení, že není dobré o věcech dlouho přemýšlet sám a neotevřít je své myšlenky ostatním.

4

Pokud by to na vás byla moc vysoká částka a opravdu byste stáli o to, stát se součástí této komunity, napište mi – rád vám dám předplatné jako dárek.

5

Nezdá se vám? A dokonce je většinou i čtu v cizích knížkách a textech. Třeba v takovém COMER, The Ruthless Elimination of Hurry, 2019 stojí některé za to.

6

Pokud by vás zajímalo, jak na to jdu, přečtěte si něco o Zettelkastenu, třeba AHRENS, How to Take Smart Notes, 2017 (vyšlo i v češtině: AHRENS, Jak si dělat chytré poznámky, 2021), nebo libovolný článek, který na toto téma vygooglíte. Když bude zájem, můžu se rozepsat i o svém workflow a nasdílet pár zkušeností, ale to není úplně téma tohoto webu.

7

Věřte mi, že to není z neznalosti. Přece jen těch pár semestrů s doktorem Janovcem mne docela vytrénovalo 😅 Neplýtvejte proto energií na vysvětlování mi pravopisu.

Subscribe to Bez násilí

Spíš tak pro sebe si píšu o tom, jestli jde propojit svobodné vzdělávání, respektující přístup a křesťanství. Název „Bez násilí“ si půjčuji od Komenského.

People

Učím se učit.
https://www.travelwithgeorgie.com/